27.12.2014

Keittiö remonttiin

Kun puhutaan oman kodin remonteista, niin päätin tässä blogissa kirjoittaa ensimmäisenä keittiöremontista. Onhan keittiö kodin sydän! Keittiökaapit ja koneet olivat 1990-luvulta. Keittiö oli tehty laadulla  pyökkikaapistoineen ja kivitasoineen sekä Mielen kodinkoneineen. Aika oli kuitenkin tehnyt tehtävänsä, joten päätimme uudistaa keittiön omaan tyyliimme sopivaksi. Vanhan vuolukivihellan päätimme kuitenkin kunnostaa, sillä se oli toimiva ja varasi hyvin lämpöä.


Kun olimme varmistuneet asuntokaupoista, tiesin heti  minkätyylisen keittiön haluaisin. Netistä löytyi  ilmainen keittiösuunnitteluohjelmia  Kalustewebin sivuilta, ja sen avulla keittiösuunnitelma pääsi hyvin alkuun jo maaliskuussa ennen muuttoa. En ollut laskenut tarkempia mittoja, mutta se ei tässä vaiheessa haitannut. Pohjapiirroskuva on vain suuntaa antava. 



Alkuun mietimme jääkaappien ja hellan sijoittelua. Laittaisimmeko jääkaapin nurkkaan samalle seinustalle kuin pikkuikkuna, vai samalle paikalle missä se oli ennen, eli ison ikkunan viereen? Mietimme myös sähkölieden laittamista sisänurkkaan puuhellan viereen. Lopulta tulimme siihen tulokseen, että paras paikka sille olisi siinä kohdassa missä se olikin. Halusimme jättää yläkaapit vain keittiön vasemmalle puolelle, jotta huoneeseen tulisi lisää avaruutta. Mietimme myös välitilaan eri vaihtoehtoja; laittaisimmeko kaakelit vai lasia?



Kun saimme suunnitelmamme valmiiksi (yllä viimeisin 3D-suunnitelmamme) aloimme kysyä tarjouksia eri keittiöfirmoista. Kävimme 26.3. Akaassa PM-Kalusteessa ja pyysimme tarjouksen keittiöstä.  Esittelimme paperilla ajatuksiamme keittiön suhteen ja valitsimme toiveidemme mukaiset osaset esimerkiksi kaappien ovista, rungon väristä, vetimistä, koristelistoista sekä tiskialtaasta. Samalla reissulla kävimme myös toisessa akaalaisessa keittiöfirmassa, mutta syystä tai toisesta he eivät koskaan antaneet tarjoustaan. PM-kalusteesta tuli kuitenkin varteenotettava tarjous n. kolmen viikon jälkeen ja pienin muutoksin löimme tilauksen lukkoon. Kodinkoneet päätettiin hankkia Hämeenlinnasta Expertiltä

Aloitimme uuden kodin remontin jo maaliskuun lopulla, vaikka itse muutto olikin pääsiäisenä kolme viikkoa rempan aloittamisen jälkeen. 22.4. PM-Kalusteen edustaja tuli ottamaan keittiöstä tarvittavat mitat. Keittiöremontin aloitimme varsinaisesti  vasta 17.5. kun sukulaisten avustamana poistimme keittiöstä yläkaapit. Pistimme vanhat keittiön kaapit ja kodinkoneet myytiin tori.fi:ssä edulliseen hintaan ja ne tultiinkin hakemaan heti seuraavana viikonloppuna, jolloin poistimme myös keittiöstä alakaapit. Talkootöinä irroitimme myös vanhat keittiön kaakelit ja asensimme tilalle kipsilevyä. Alta paljastui vanhat komeat hirsiseinät, mutta käytännön syistä emme jättäneet niitä näkyviin. Kolot peitettiin Tikkurilan pikasiloitteella ja sen jälkeen hiottiin hiomakoneella.


Samoihin aikoihin aloitin myös muut keittiön pohjustustyöt; katon kolojen pakkelointi pikasiloitteella, sen jälkeen hionta sekä maalaus. Saman käsittelyn saivat myös vanhat puiset ovenkarmit. Keittiön tapetointi hoitui yhden viikonlopun aikana, aivan touko- ja kesäkuun vaihteessa. Tapetti löytyi K-Rauta Rauta-Okra Nekalasta.  Olin jo aiemmin keväällä suunnitellut Tikkurilan värikartalla sisustukseen sopivia värejä. Sopiviksi väreiksi oikeassa valossa valittiin Paperi, Bungalow, Salaisuus ja myöhemmin vierashuoneeseen Mulperi. Nordic Light -raitatapetti (30€/ rulla) sopi täydellisesti valitsemiini väreihin. Keittiöön kului muistaakseni 4 rullaa.

Kodin väripaletti koostuu Tikkurilan maaleista ja valituista tapettimalleista.

Saunaremontista oli jäänyt jäljelle Kiilto Kerafiber-vedeneristettä, joten päätin käyttää sen jämät keittiön allasnurkkaukseen suojaamaan vesivahingoilta. Keittiöön asennettiin myös laminaattia, joka löytyi Tampereen Rautiasta. Laminaatti oli nimeltään Cellon Tammi Weathered, kauniin harmaata ja eläväpintaista. Tilasimme sitä 10 pakettia, sillä keittiön lisäksi sitä suunniteltiin laitettavan myös vaatehuoneeseen. 


Seuraavalla viikolla tulivat uudet keittiökaapit sekä tilatut kodinkoneet. Viikonloppuna kirvesmiehenä työskentelevä veljeni Ari Ruotsalainen tuli asentamaan kaapit paikalleen. Lopputulos alkoi jo näyttää siltä miltä pitikin! Arin muihin töihin voit käydä tutustumassa täältä.


Tässä vaiheessa sanottakoon, että päädyimme välitilan osalta tapettiin, jonka päälle tulee lasi. Isomman ikkunan eteen laitettiin vain matalat alakaapit, joten ne toimivat penkkinä. Keittiöön tuli lattialistoiksi Maler valkoista Peitelistaa (12x42x2200) ja kattoihin Cello-kattolistaa Rautiasta. Työtasoksi valitsimme kauniin harmaan puujäljitelmälaminaatin (Mystic Pine), joka sopii hyvin uuden lattian kanssa. Työtason laminaatit löytyivät Bauhausista. Koska iäkkäässä kodissamme on kierot seinät, tuottivat työtasolevyjen paikalleen asettaminen ylimääräistä päänvaivaa. Tein vasempaan kulmapalaan pahvista  1:1 kokoisen mallikappaleen, jonka mukaan levy leikattiin Bauhausissa oikeaan mittaansa. Kahteen muuhun pöytälevyyn riitti vain yhden kulman sahaaminen. Allasta varten työtasoon oli porattu reika ja myös sen sisäreunat käsiteltiin vedeneristeellä. Juhannuksen korvilla eli 21.6. porasimme altaaseen reiän hanaa varten. Tässä vaiheessa oli tärkeää välttää porakoneen ylikuumeneminen, joten porauskohtaa valeltiin kylmällä vedellä kostutetulla sienellä. Tapettiseinä suojattiin muovilla työn ajaksi. Myöhemmin työtasot ruuvattiin paikalleen ja viimeisteltiin kosteisiin tiloihin sopivalla silikonimassalla. Putkimies kävi asentamassa vesiputket ja astianpesukoneen käyttökuntoon.



Keittiössä kävi myös pariin otteeseen sähkömiehiä tekemässä keittiöön tarvittavat sähkötyöt. Yläkaappien alapuolelle asennettiin loisteputkivalot. Valojen ja tapetin väliin jätettiin kuitenkin rako suojalasia varten. Myös kattoon asennettiin yksinkertainen valkoinen valaisin, joka löytyi Ikeasta. Kesäkuun lopulla keittiö oli vihdoin käyttökunnossa uunia ja induktioliettä myöten!

Keittiöremontti- aiheinen kirjoitukseni jatkuu seuraavissa blogipäivityksissä: "Uuden keittiön sisustus" sekä "Vuolukivisen hellan kunnostus".


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti