2.2.2015

Kodin ensimmäinen remonttikohde; kylpyhuone ja sauna


Uuden kodin ostopäätöstä miettiessä joutuu painimaan monien yksityiskohtien kanssa. Joutuuko tekemään remonttia ja paljonko siihen menee aikaa ja rahaa? Mitkä ovat kiireellisimmät remonttitarpeet? Suunnittelimme tekevämme ensiksi keittiöremontin. Kun sitten ennen ostopäätöstä teetimme asuntoon kuntokartoituksen yhdessä myyjien kanssa (maksoimme sen puoliksi) selvisi, että suihkukaapin kohdalla kylpyhuoneen ja saunan välisestä seinästä löytyi kosteutta. Myös vanha puukiuas oli palanut puhki ja oli lähes käyttökelvoton. Kun sitten kaikesta huolimatta päädyimme ostamaan asunnon, tiesimme että kylpyhuone- ja saunaremontti olisi listalla se kiireellisin. 


Emme pitäneet suihkukaapista emmekä käsienpesualtaasta, joka tuntui turhalta. Niitä oli asunnossa kaikkiaan viisi (pesuhuoneen lisäksi oli kaksi vessoissa, keittiössä sekä kodinhoitohuoneessa, joka sijaitsi kylpyhuoneen vieressä). Edellinen remontti oli tehty 1990-luvulla ja kaipasi päivitystä.


Puhkipalaneen kiukaan lisäksi lauteissa oli kiukaan kohdalla tummentumia, joita oli suojattu palamattomalla levyllä. Tiilimuurin molemmilla puolilla oli samaa vaaleansinistä kaakelia kuin kylpyhuoneessakin, mutta niiden välissä oli pienet raot. Kyselimme maaliskuussa tarjouksia eri urakoitsijoilta. Aloimme myös laatia suunnitelmaa uudelle kylpyhuoneelle sekä saunalle ja etsimme erilaisia ideoita sekä vaihtoehtoja netistä. Nämä laitoin kuvien kera ideapaperille (kuva alla).

Halusimme saunan lauteet sekä seinäpaneelit tervalepästä. Lattiaan tahdoimme tummanharmaata kaakelia sekä seinään valkoista ns. tiililadontana. Haaveilin myös käsienpesualtaan paikalle tulevasta tassuammeesta/ poreammeesta. Kylpyhuoneen ja saunan välinen seinä olisi ylhäältä avoin ja siinä olisi vain kirkas lasi, myös keskellä oleva ovi olisi lasia. Harvian Legend-kiukaan taakse muurin kohtaan tulisi tummanharmaata verhoilukiveä. Ensimmäiset saamamme tarjoukset eivät houkutelleet, mutta pian saimme suosituksen eräästä urakoitsijasta, joka lopulta toteutti kylpyhuoneunelmamme ammattitaitoisesti juuri niin kuin toivoimmekin. Säästösyistä päätimme hoitaa vanhan saunan purkutyöt omin voimin/ talkootöinä. Onneksi purun yhteydessä selvisi, että kosteus ei ollut päässyt kovin syvälle, joten rakenteita ei siis tarvinnut kuivata ennen uuden rakentamista.


Purkutöiden jälkeen huhtikuun puolessa välissä Jari Rämö Pälkäneen koti- ja mökkihuollosta tuli kotiimme katsastamaan remonttikohteen ja antoi arvion remonttityön hinnasta ja kestosta sekä sovimme muutenkin remontin yksityiskohdista. Sen jälkeen homma lyötiin lukkoon ja Jari aloitti työt. Lattiaan laitettiin uusi lattialämmitys niin saunaan, kylpy- kuin kodinhoitohuoneeseenkin. Myös vedeneristys tehtiin nykyvaatimusten mukaisesti.



Myös sähkö- ja putkimiehet kävivät paikan päällä muutamaan otteeseen tekemässä tarvittavat muutokset. Sadesuihkun tilasimme itse Netraudasta (Grana, Japyx), samoin ledivalot saunan kattoon. Tumman harmaa kaakeli lattiassa on Rautiasta (Lattialaatta Albini 10x10 antrasiitti), samoin tummanharmaa kivilaatta kiukaan takana. Kun lauteet olivat paikallaan ja tilat lähes valmiit, levitin itse pariin kertaan saunasuojaa seiniin ja kattoon sekä Parafiiniöljyä lauteisiin. Urakoitisjan noin 7 viikon työrupeaman jälkeen pääsimme testaamaan uutta ihanaa saunaamme ensimmäistä kertaa. Myös Viivi-kissamme on nauttinut saunan lämmöstä. Valmiin saunan ja kylpyhuoneen kuvia jaankin sitten vasta seuraavassa blogipäivityksessä. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti